tisdag 18 september 2007

Uppsalahöst....

Tusen tack till Nils och Birgitta för en väldigt, väldigt trevlig helg. Det var roligt att få upptäcka Uppsala från den kulturella vinkeln, inte enbart i tjänsten! Och staden gjorde sitt bästa för att visa sig från sin vackra sida trots att vädret inte var det bästa. Men å andra sidan, hade det varit blå himmel hade inte regnbågen lagt sig så vackert över de begynnande höstfärgerna...

Vi besökte stora kyrkan där en textilutställning på temat Änglar var uppsatt! Vackra vävar i kombination med raffinerad belysning! I skattkammaren var det inte mycket belysning men desto mer fantastiska hantverk! Mycket sevärt.
Väldigt märklig gurka från Botaniska trädgården som just nu hade en skördeutställning! Och en vit aubergin! Äggplantan såg verkligen ut som en äggplanta när den var vit. Fantastiskt att få gå och titta på alla dessa varianter av grönsaker och annat som man tar för givet. Hade aldrig kunnat ana att det fanns så många olika sorters paprika t ex.




Utsikt från Botaniska och upp emot slottet, resp från slottet och ner mot Botaniska. Himla trevligt att det där brudparet stud där just då...


På SGU (Statens Geologiska Undersökningar) hölls geologins dag. Väldigt informativ utställning om geologi... det kommer att bli intensivt att gå i skogen i fortsättningen! Förr bara gick jag, så blev det svamp, och mer om växter, så kom Såpfot och fick mig att börja fundera på karta, fundera på förresten, jag använder det ju nu, och kompass... Och nu kan jag nog inte låta bli att titta på stenblock och mineralspår i fortsättningen heller... Vad det finns otroligt mycket att upptäcka här i världen! Utanför utställningslokalen fanns en hel del olika stenar uppvisade också. Fick äntligen se vad de tillverkar i en industri i ett samhälle där jag gick i skola i tre år! Överlag var det ganska mycket Jämtlandsstenar... Man hade också gjort ett sverige där man visade upp landskapsstenarna. Den runda stenen är polerad, blocket väger 1,2 ton men vrids hela tiden av den lilla, lilla mängd vatten som är i botten av fundamentet... Fascinerande...

Men man tittar ju såklart på människor också.... och framförallt om de bär något stickat! Den här mössan tyckte jag var jättesöt! Någon som känner igen garnet och kan säga vad det är?

Vi besökte Linnés sommarställe och hans tjänstebostad. Mycket intressanta och informativa utställningar! Hade nog inte tänkt så mycket på honom och hans vetenskapliga gärning men nu är min respekt definitivt väckt! Vilken livsgärning... Det går inte att återge det här i bilder så jag bjuder bara på några få färgklickar och rekommenderar att du tar en tur dit själv och ser och lär...

fredag 14 september 2007

MC-tur i Tanzania

lyckades Göran få!!!! Vilken lyckost! Men just nu är den turen slut och han är i Uganda för stunden. För att resa till Kenya, för att resa till Sudan, för att resa till Kroatien... eller i vilken ordning det nu var! Såpfot var namnet!



Själv får jag" nöja" mig med en tur till Uppsala men det ska bli jättetrevligt! Tycker verkligen om Uppsala och ser fram emot att få se höstversionen av Linnéfirandet i sällskap med goda vänner. I veckan har jag varit runt i Eskilstunas parker i sallskap med hunden och upplevt höst här. Tidig men ändock. Lite färger börjar det bli. Missa inte Rothoffsparken! Den är helt underbar nu med både rosor och "vanliga" höstblomster i full prakt.

Har hittat en förening som arbetar för integration av afrikaner i Sverige. Ska titta lite mer på den, kanske något att aktivera sig i om man nu som svensksvensk får göra det? Av någon outgrundlig anledning finns de inte här i Eskilstuna. Förstår inte riktigt, det är ju så många olika nationaliteter här? Nån som vet varför? Här är länken... Afrosvenskarnas riksförbund. Just nu verkar de söka aktivt efter personer som vill arbeta med handikappades situation i samhället.



Nu får det räcka med dator för den här helgen. Hoppas kunna återkomma med lite bilder från Uppsala. Idag lägger jag bara in från min balkong med enbart frösådda blommor (gissningstävlan... vad är det för flagga jag har?) och från underbara Rothoffsparken här i Eskilstuna. Ha en skön helg och glöm inte stickcaféet på Nystvindan imorgon! (Som vanligt kan du klicka på bilderna så blir de större...)

måndag 10 september 2007

Lång helg blev det...

stickcafé i lördags. Kul att träffas igen! Ja, den här gången kom jag ihåg att gå dit. Vi har pratat om att under hösten dels anordna en utställning, dels ha någon form av kursdag där vi bjuder in en föreläsare/lärare. Alltid härligt med inspiration och nytänk! Mer info kommer att komma på Mälarmaskans blogg när datum är spikade.

Glöm inte slipsstickartävlingen!

Har du förslag på logga/kännetecken för Mälarmaskan? Maila mig...

Och Göran han snurrar runt därborta på den andra kontinenten... Just nu tror jag han är i Uganda men jag har inte hört nåt på ett tag. Ska sen vidare till Tanzania. Flygresor båda turerna. Men sen ska den lyckosten få åka bil genom Tanzania till Uganda! Åååå.... den som fick vara med ändå...

Har förutom stickcaféet även haft besök av en god vän, åt middag hemma tillsammans. Man glömmer hur trevligt det är att ha matsällskap när man bor ensam. Maten blir mycket godare när man har någon att prata med.
Var och tittade på Eskilstuna Brukshundsklubbs utställning igår. Härligt att se så många glada hundar och hundägare. En deltävling innehöll uppvisning av barn! Alltså... man visade inte upp sina barn.... barn visade upp hundar. Otroligt vad dom är duktiga. Hanterade med lätthet vovvar som var lika stora som de själva. Är det barnen eller hundarna som är snälla och kloka?

Dags att ge sig ikast med en spårsele åt Dahro. Har fortfarande inte fått kläm på den exakta funktionen/konstruktionen så det får bli experiment utifrån bilder och sen test i verkligheten. Hoppas husse har tålamod att pröva sig fram till optimal funktion. Ska sy någon söm med självlysande tråd och se om det är till nytta månne. Himla kul grej! Självlysande sytråd... undrar om det håller i tvätten? Ska testa och rapporterar senare...

Ha en härlig dag i ruskvädret. Som gjort för hett te och goda samtal.

torsdag 6 september 2007

Missade

ett stickcafé i helgen! Insåg jag när jag var in på Mälarmaskans egna blogg.... Attans... Av någon anledning var jag stensäker på att första gången är nu på lördag... Å andra sidan var jag stensäker på att det är onsdag idag också. Var så övertygande att Såpfot höll med mig i ett snabbt och kort resonemang på Skype idag. Jaja... så kan det vara. Har väl inte landat riktigt ännu efter resan... hoppas jag inte slår mig när jag dimper ner!

Hittat en sida som heter Stayfriends där man kan leta gamla skolkamrater. Och det är verkligen riktigt roligt. En blogg jag vill bjuda er på, nästan lika mångordig som min, men klart läsvärd och mänsklig är "Märtagretas livsblogg" En gammal kamrat från tiden jag gick på typ hushållsskola... Skratta du... har faktiskt gjort det. Hemteknisk hette det och skolan hette Rösta, ligger i vackra Ås utanför Östersund. Mycket bus hade vi för oss men det var också väldigt lärorikt, inte minst textilt. Hade både vävning och sömnad, det var första gången jag fick börja väva efter att ha längtat så länge jag kan minnas.

Nej, ska inte sitta här och surra. Tänkte baka lite bröd och så vill nog vovvsan ut en sväng. Solen skiner, bäst att ta vara på det för nu är snart höstrusket här på riktigt. Ha en trevlig kväll!

söndag 2 september 2007

Sticka en slips!!!!!!

Är helt övertygad om att det är något man kan göra på en massa olika sätt och idéerna bubblar i huvudet. På vardagsrumsbordet står en skål med olika garner som viskar om att de garanterat skulle göra sig bra som detaljer i slipsar. Får se vilka som blir utvalda...

Varför funderar jag nu på detta??? Jo!
Nystvindan i Eskilstuna har utlyst en slipsstickar/virkartävling! Härlig utmaning inför hösten. Tid finnes, senast den 29:e september ska bidragen vara inlämnade. Alla stick- och virkkunniga... häng på och gör något lite annorlunda av dina ljuvliga garnfynd som ligger där i skåp och lådor och vill få komma fram i dagsljuset.

Till er herrar som kommer att få finna er i att ikläda er dessa kreativa skapelser vill jag bara säga... skjortkragar... Har du en bra skjortkrage så KOMMER INTE slipsen att klia. Jag lovar... Du som är skeptisk... ge din fru en liten slant så hon kan köpa det där underbar bambugarnet som skimrar så fint... eller varför inte lite silke... Kliar definitivt inte! Om sen ett av de 14 nystanen hon köpte räcker till en slips och resten blir till tröjan hon drömt om så länge... So what.... du får äntligen någonting stickat till dig, du främjar en viktig industri och viktigast av allt... din fru blir lycklig...