måndag 28 januari 2008

Mat

Nairobi är en rolig matstad! OK, allt är kanske inte av toppklass, men det är det inte i Stockholm heller... Roligt är att man får anpassa sig rätt friskt! Älskar etiopisk mat, men där får man varken bestick eller servetter, bara bröd att äta med. Kräver viss eftertanke om man inte ska bli alldeles kladdig... Var på en Japansk restaurang häromdagen och åt en större meny vid ett stekbord i goda vänners sällskap. Också det mycket intressant! Hade inget val annat än att äta med pinnar så helt plötsligt gick det också. Fick i mig hela menyn medelst dessa två verktyg som enligt mitt förmenande borde ha använts till helt andra saker (stickning givetvis). Och himmel så gott det var! Den sushin vi fick var en ren njutning... Tonfiskbiffarna smälte i munnen... Hummern... det finns inga ord.

Italienskt har vi också hunnit med. Dom var definitivt inte i klass med italienarna när det gäller service men pizzan var härlig med tunn spröd botten och det slank ner en chokladmousse till efterätt också.

Hemma igår testade vi att göra en Curry... Inte kryddblandningen, utan en gryta med cocosmjölk, färsk ingefära mm. Ååå.... också det vansinnigt gott.

Potatis är gott på många olika sätt, men vanlig kokpotatis har jag aldrig varit förtjust i. Förrän nu... Potatisen här är så god att man kan äta bara den (nästan). Och morötterna!!! Älskar dessa söta, saftiga, härligt oranga gåvor från jorden.

Lagar mat på gasspis. Det är ett väldigt effektivt sätt att laga mat. Grädda bröd är lite mer krävande. Man får prova sig fram lite. Första försöket blev helt brända under. Använde enbart undervärmen och hade den på för högt. Nästa försök blev desto bättre. Först undervärme tills det var nästan klart, och ganska låg temp. Sen övervärme och stängd ungslucka. Då blev det både bakat och fick färg utan att bli bränt.

Härnäst på matagendan står att prova sötpotatis och att göra egen kokosmjölk. Har inköpt två nötter till det oerhörda priset av två kronor... Rapporterar vidare hur det gått...

Inga kommentarer: