måndag 21 januari 2008

Måndag morgon...

eller rättare sagt förmiddag. Har det bra, sitter här i ett vackert, funktionellt rum med fungerande dator och rosor på bordet. Ätit en bra frukost tillsammans med Göran innan han for till jobbet. Husan dammsuger och nynnar så trevligt i ett annat rum.

Under dagen kommer troligen slummens boende att samlas på en plats bara en liten bit härifrån för att göra vad? Maten i Kibera (slumområde med ca en miljon boende) börjar ta slut och desperationen sprider sig.

Nej, världen är INTE rättvis. Men det är svårt att ändra allt över en natt som enskild individ. Den tanken har jag gett upp. Däremot, genom att bo här, handla här, anställa, gå på bio eller uteställen så tillför vi landet pengar och arbetstillfällen. Det tror jag är något väldigt positivt. Om vi sedan också kunde påverka politiken vore det ännu bättre, men samtidigt är som jag skrivit tidigare, demokrati något som måste få växa och mogna och formas utifrån det egna folkets och landets förutsättningar.

Nåväl... kan inte göra så mycket annat än att leva våra liv utifrån de förutsättningar vi har. Och vi har levt i helgen. Kom äntligen ut lite... Kan inte förstå varför jag blivit så förälskad i de kenyanska små byarna med vandrande getter, får, kor och åsnor. Och en och annan hund av okatalogiserad art. Men jag älskar verkligen att åka genom och se... Iofs skulle jag gärna ta en soppåse i handen och gå och plocka skräp! Har lite svårt att förstå varför man accepterar att det ligger skräp överallt. Inte ens getterna verkar vilja ha det. Men man tänker olika, så är det bara.... For utanför stan i lördags. Genom byar färgade av den röda jorden. Det är som att varje molekyl suger åt sig jordens färg. Det lever och myllrar och tack vare regnen som kommit senaste tiden är det grönt och frodigt en tid det borde vara gult och bränt. Ut på leriga vägar, ut över savannen... zebror och antiloper dök upp, zebrorna verkade trivas att gå med boskapen. Såg också några strutsar som fjädrade sig och myste nyduschade av regnet. Körde på kanten av Rift Valley och njöt av de underbara vyer bara afrika kan bjuda på. Blev inte dammiga den här gången men bilen var imponerande lerig när vi återvände hem. Men vad gör det. Vi hade haft en underbar tur och biltvättar finns det gott om. På kvällen åt vi middag hos en kanadensiska med hennes kenyanske man och deras tre barn.

Söndagen höll vi oss i säkra områden i stan. Dvs "gräddhyllorna". Finns oerhört vackra områden där det är kuperat, massor av stora träd med bougavilla klängande som floder av färg, vackra planteringar och hus hämtade ur sagor. Stannade till för lite förtäring på ett mysigt litet ställe inbäddat i grönska och en liten porlande bäck där vattnet var färgat av den röda jorden. Regnet smattrade på taket medan vi satt och njöt och lyssnade på de olika språk som talades runtom av de fåtaliga besökare som trotsat regnet och gett sig ut för en stunds samvaro. Kan en söndag vara bättre?

Sköt om er därhemma! Hoppas den förväntade stormen inte gick för hårt åt sverige. Har svårt att få fram nyheter på den knackiga internetuppkopplingen så det är lite ovisst.

Inga kommentarer: