söndag 25 november 2007

Tvåändsstickat

Mössa... z-tvinnat tvåtrådigt ullgarn från Mojärvs ullspinneri. Den blå färgen har jag färgat själv. Har kommit på ett sätt att torka och samtidigt forma yllemössor... Lindar in ett maskinnystat nystan i en handduk eller två och trär på mössan på denna "knul". Lätt att forma som man vill. Upplagt 192 maskor, kanten 7 rullar, indelad i 8 fält som sen fått vara markörer för hoptagning. Tagit in en maska i varje fält i två varv och sen ett varv utan hoptagningar tills den såg "lagom" ut. Om du dubbelklickar på bilderna så blir de större och du kan se exakt hur det är gjort.





Och så några vantar med "krus". Själv gillar jag torgmodellen, dvs den fingerlösa. Kanske för att det är lättare både att röka och ge hundar godis... Fascineras över hur lätt det är att dekorera/variera det tvåändsstickade utan att det går ut över kvalitén. Det här är garn från något annat spinneri, måste återkomma om vilket för jag minns inte.


Och den enklaste av alla... den enka randen... Den tröttnar man aldrig på och kan också variera på alla upptänkliga sätt...

Har ett par mössor "kvar i händerna", sen ska jag allt prova på strumpor också inom en snar framtid.





Inga kommentarer: