tisdag 13 maj 2008

Ibland rullar dagarna bara på...

man mår skapligt, inga dalar, heller inga särskilt höga toppar. Tiden bara går och man glömmer sin blogg, sin dator och en hel del annat. Så har det fått vara några dagar nu. Helgen hade vi inte vår vanliga trygga, rejäla bil utan en liten skrutt men vi var ändå ute och åkte litegrann. Bl a till countryklubben. Åt lunch där, njöt av den vackra trädgården med blommande Datura, Clivia, Fuxia, Dagliljor och t o m en och annan Amaryllis med vidöppna, färgsprakande klockor. Till min stora glädje var rumspriserna helt överkomliga så vi ska nog kunna tillbringa en och annan helg där och jag kanske kan vara där några dagar i perioder när Göran åker till Sudan. Känns bra...

Åkte lite mer i det fantastiska lantbrukslandskapet i omgivningarna. Tefält är verkligen en vacker syn! Trakten ligger på 2000 m ö h så det är goda betingelser för teodling. Såg inte till några plockare, är väl inte säsong kanske. Teplockande är visst en egen liten vetenskap, man plockar bara skott, tror det skulle vara två utvuxna blad på skottet. Detta gör att tebusken blir väldigt tät och frodig.

Vädret här är "afrikansk vinter" fast ärligen måste jag säga att jag märker ingen större skillnad. Har haft några grådagar och en del regn, men nu skiner solen igen. Häromdagen var jag lite frusen... Hittade en termometer i bilen och kunde till min stora förvåning konstatera att det var mellan 27 och 29 grader! Har tydligen acclimatiserat mig... Lär väl frysa ihjäl hemma. Men helt plötsligt är jag inte längre så förvånad över att se afrikaner i dunjackor och toppluvor.... Man blir van vid värmen.

Hittat lite andra småvägar i utkanten av stan också. Speciellt runt området Karen, ett mycket brittiskt område, finns många vackra egendomar och mycket härlig grönska. Har hittat en jättehärlig restaurang där, ligger i en fin trädgård, har orkidéer planterade i träden på de mest oväntade tillfällen och en toppenmeny som ständigt förändras. Inte så många ställen man kan hitta patéer och ostfyllda olika små godsaker på här så Rusty Nail (Rostiga Spiken) ligger högt på favoritlistan.

I stan och häromkring där vi bor är det lugnt nu. Tiggarbarnen som letade sig upp hit när det var som värst är försvunna. Jag hoppas verkligen att det betyder att de hittat bättre sätt att få mat för dagen!

I söndags var vi på en bilmarknad som tydligen hålls varje söndag. Hade väntat oss vrak, men blev förvånade. Det var många riktigt fina bilar till salu, många nyimporterade att döma av nummerskyltarna. Bilar är ordentligt dyrt här så det var förvånande att det var så enormt många där, men kanske kan man ta det som ett tecken på att åtminstone en del människor här får det allt bättre. Men forfarande är en mycket stor del av befolkningen fattiga och med stigande livsmedelspriser blir det inte lättare.

Några priser just nu, i svenska kronor....
Detta är från de köpcenter vi handlar i, gissar och hoppas att det är mycket billigare i mindre butiker. En "vanlig" anställd här tjänar ungefär en tjugondel av vad vi tjänar hemma i sverige om dom har tur. Med vanlig menar jag butiksanställda, vakter, enklare kontorsuppdrag mm. En god vän med hög IT-kompetens erbjöds en månadslön på 10.000 kr. Skatten är som hemma, 30%.


Diesel 8,56 (varierar, mest uppåt)
Bensin 9,50 (ungefär)
Ett paket bindor, Always ultra, 11 kr
Nagellack 11 kr (det är jättebra!)
Ett paket cig, Dunhill, 12 kr
En mopp för golven, typ Vileda, 49 kr
En kyckling, 1,2 kg 45 kr
Ett kg oxfilé 79 kr
En liter mjölk 9-11 kr
1/2 kg smör, 34 kr
Ett stort paket bra smörgåsmarg, 49 kr
Ett mellanstort paket Flora 29 kr
Ett kg äpplen 32 kr (fast nu verkar det sjunka, har hittat för 22)
Ett kg persikor 36 kr
Ett kg mango 6 kr
En stor mogen ananas 9 kr
Ett kg potatis 9 kr
Köper du örtkryddor, färska, chilifrukter eller färsk ingefära blir det så billigt med den lilla mängd vi tar att expediterna suckar...
20 rosor 10 kr

Plastpåsar, genomskinliga som vi använder till bröd och annat, finns inte. Inte heller brödpenslar, slickepotter, kavlar med lös pinne i, mjuka sopar till golven inne, dammsugarpåsar finns bara ibland, däremot finns massor av dammsugare till salu, bra potatisskalare och degskrapor.


Inga kommentarer: