tisdag 4 mars 2008

Blir galen....

Sitter och kämpar med bilder.... Vill så gärna bjuda på lite sol och värme åtminstone på bild men det suveräna bildhanteringsprogrammet jag fick av Johanna som komprimerade bilder i massor på nolltid vill inte fungera och det jag försöker använda nu är så avancerat så man måste faktiskt försöka lära sig det för att kunna använda det... Suck... Måste man verkligen KUNNA nåt för att använda en dator!?!

Medan jag krånglar kan jag berätta att söndagen blev jättetrevlig och om jag hade ansetts kompetent nog att hantera systemkameran som var med så hade ni fått se en massa härliga djurbilder, men det var en sån dag... En dag när jag inte var kapabel till någonting... Så... Människor i härlig picnickmiljö ska jag iallafall bjuda på för jag lyckades ta en del bilder under den fyra-fem timmar långa picnicken i solen, under härligt skuggande träd, mitt i Nairobi nationalpark, med zebror och olika antiloper vandrande i bakgrunden och fascinerande fåglar bevakandes oss.

Vi samlades utanför nationalparken. Tid var satt till kl 10 och som de svenskar vi är var vi där kl kvart i.... Väntade och väntade, besökte souvernirbutiken som var liten men hade mycket vackert hantverk. Vandrade in i Parkens restaurang. Åååhhh vilket paradis! Totalt turistifierat med stora ytor, mörka möbler, grästak och hela stommen av mörka, grova trästockar. Öppet utåt, där det en bit ner växte diverse exotiska växter och förmodligen kan man se en del djur där också. Priserna var hutlösa jämfört med de "håliväggenrestauranger" man kan hitta, men humana i jämförelse med Stockholm. Precis när vi började ge upp så kom våra bekanta, den ena bilen efter den andra. Hälsningsceremonier, olika beroende på varifrån man kommer. Jag som svenska är nöjd med att sitta i bilen och nicka lite svalt och säga "Tja...." men det går inte riktigt med folk från all världens hörn. En del vill att man skakar hand med lite olika ritualer. En svag handtryckning, grepp om varandras tummar, sval handtryckning igen. Eller en lite rejälare skakning med en snabb rörelse av vänsterhanden mot högerarmens armbågsveck (lite vördnadsfullt), kindkyssar (en, två eller tre), kyss på handen... Ja, det finns lika många varianter som det finns folkslag. Riktigt roligt faktiskt!

Sakteliga tog vi oss alla in i parken och samlades innanför grindarna där vi fick oss varsin radio tilldelad. Och så gav vi oss iväg.... Ett helt gäng fyrhjulsdrivna fordon, några väldigt speciella eftersom det i gänget ingår bilsäljare på högsta nivå för Toyota och några övriga är oerhört intresserade av att åka omkring och har därför specialutrustat sina fordon. Görans Landrover får sina kommentarer pga några finesser så som upphängning av gigantisk domkraft bakpå, fastsättning av GPS inne i bilen, nån specialantenn och lite annat. En annan Landrover var ytterst fyrkantig och funkis på utsidan, på insidan fanns teakpaneler och avancerad partiell skinnklädsel.

Nairobi nationanpark är iofs inte så stor till ytan och ser först väldigt platt ut men när man åkt en bit öppnar sig vattenhål här och var där man kan få se både fascinerande fåglar och andra djur. Det finns några dalar varav en med lite mer grönska där det rinner en liten (det är torrperiod nu, den är inte alltid liten) flod och i grönskan skulle jag tro det kan finnas både ormar, apor och kul insekter. Men nu var det ju herrar som hade befälet över rattarna så det gick illa kvickt genom parken i jakt på kattdjur. Varför denna fascination över det lilla antalet kattdjur när det finns så oerhört mycket vackert att titta på!?! Blir jag kvar här och blir "resident" vilket gör att man kommer in väldigt billigt i parkerna, måste jag se till att skaffa mig en egen bil och åka runt i sakta mak alldeles ensam. Stanna vid vattenhålen och bara sitta och titta i timtal med kikare och kamera och upptäcka det där lilla.... Insekterna i otroliga färger, fjärilar vackra som drömmar, fåglar av alla slag, blommor... Har lärt mig att om man vill vara säker på att finna kattdjur som jagat kan man titta på himlen efter cirklande rovfåglar. Denna dag såg vi bara ett par såna företeelser, och de var långt från vägen så det blev inga kattspaningar. Men däremot kom vi fram till en härlig picnickplats där flera hade mött upp. Vet inte hur många vi var till slut! Alla tog fram det de hade med sig och det blev en härlig blandning av rätter. Själva hade vi med marinerat nötkött, lök- och tomatsallad, hemgjord aioli och hembakt bröd. Några av damerna i gruppen är vegetarianer så det bjöds på spännande vegorätter! Tofu anrättad på något helt himmelskt sätt, en cocoussalld med färsk ananas och annat läckert. Drycker dök också upp från alla håll och kanter. Kan man ha det bättre en söndag i mars.... Solsken, spännande människor, gott att äta och dricka och så denna utsikt... Det var nästan, nästan så det toppade att vara på Syfestivalen... Nästan....

Nu ska jag göra ett försök att få ut bilder...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låter härligt med picnick ska bli kul att se bilderna när du får ut dom...här är det strålande sol och någon -grad. Ska ut med vovvarna nu sen åka till mor. Har även tandläkarbesök på em :(
Kramar till er båda!! /Gunbritt

Eva i Halmstad sa...

Va de låter härligt med söndagsutflykten, tänk va du får vara med om, fantastiskt.
Trist med bilderna, hoppas du får ordning på de så småningom.
Ha de gott på dej.
Eva.

Monica sa...

Tusen tack båda två! Nu ligger det lite bilder ute... Att teknik ska vara så bökigt men som kvinna hittar man ju omvägarna så det fungerar fast det egentligen inte gör det :-)
Kram!!!
/Monica