tisdag 11 mars 2008

Söndagstur

hade vi inom rimligt avstånd från Nairobi. Bilen var så omåttligt smutsig efter lördagens 8,5 timmar på väg så vi var lite oroliga att bli arresterade av den anledningen... Jo, det är faktiskt så att polisen här kan racka ner på en sån sak! Allt för att kunna plocka in lite mutor.... Men trots ett massivt polisuppbåd så klarade vi oss. Det var poliser var 500 m och alla var finklädda. Såg faktiskt även en hel del kvinnliga poliser. När vi kom in i samhället Karen, som återigen var dagens utflyktsmål, fastnade vi i trafiken utanför golfbanan och vi fick senare reda på att dagens stora pådrag berodde på att presidenten och ett par andra dignitärer skulle åka och titta på golftävlingar... Grrrr.... då finns det minsann oändliga resurser! Men fortfarande bor troligen en miljon i slum där brott dagligen begås, kvinnor och barn våldtas och knarket florerar hej vilt. Det är väldigt, väldigt lätt att få adrenalinpåslag här.
Vårt första mål var något som heter Giraff Centre. Jag trodde det var en park med giraffer, Göran trodde det var ett köpcenter. Visade sig vara en park, med de sedvanliga höga avgifterna för "turister", lägre för "Residents" och mycket humana avgifter för medborgare i landet. Vi har, trots att Göran varit här mer än ett år, fortfarande bara stutus "turister" så vi hoppade över parkbesöket och fortsatte åka runt och titta istället. Karen med omnejd är mycket vackert bitvis. Husen är inte att betrakta som hus, det är egendomar. Planteringarna är vackra och det är nästan fler hästar än getter som går omkring. Dock går hästarna inte ensamma som getterna gör.

Huvudmålet för dagen var restaurangen Talisman där Louisa Whitfields skulle ha en pågående konstutställning. Det var lite för mycket folk på restaurangen för att man skulle kunna betrakta tavlorna så ingående som jag gärna vill, men man fick en fin folder med alla tavlorna återgivna så jag har konstutställningen med mig hem. Restaurangen har ypperlig mat, fantastisk service och är mycket smakfullt dekorerad med afrikansk keramik och träsniderier. Givetvis i brittisk ägo och drift.... Stannade där ganska länge och njöt av att finnas till och av en underbar kycklingpaté. Som avslutning besökte jag den lilla butiken som finns på området och som gammal flugbindare gladdes jag åt att se att de använt fjädrar som utsmyckning på sjalar och caper. Givetvis struts, men även annat! Hutlöst dyrt men roligt att få se.

Avslutade dagen med biltvätt.... Alltid lika skönt att få bilen ren och fin igen. Och det är inga maskiner som gör jobbet, det är händer och högtryckstvätt och de tar noga även under skärmkanter osv vilket är nödvändigt när man varit ute på dammiga/leriga vägar. Hann ta en tur i köpcentret rakt över gatan, men när vi kom tillbaks efter en dryg timme jobbade dom fortfarande med bilen. Underhölls av en oerhört framfusig liten grabb medan vi väntade på att det sista skulle bli klart.

Inga kommentarer: