måndag 4 februari 2008

Mera mat...

lördagskvällen kom Göran hem. Försenad men ändock. Tänk, behövde inte ens vänta en vecka på honom den här gången. Kändes riktigt, riktigt lyxigt. Är ju van vid att räkna väntetiden i månader...

Beslöt oss för att gå ut och äta, dels för att jag skulle få komma ut och se folk, dels för att de som varit i Sudan ett tag brukar längta efter civilisationens fördelar när de kommer till Nairobi. Blev indiskt den här gången. In på en mystisk bakgata en bit bortom ett köpcenter. Vandring i mörker över knaggliga låtsasgator och in genom en neutral dörr i en solkig vägg. Och se... där var ett ljust och behagligt rum inrett i lugna färger med mycket snygga möbler... Fullsatt så vi fick vänta en stund. Brukar vara antingen ett gott, eller ett mycket alarmerande tecken. I det här fallet blev jag inte besviken... väntan var väl värd resultatet! Att det var många indier som åt där var en bra signal också.

Har inte fått nöjet att uppleva det indiska kökets hemligheter så många gånger i mitt liv så menyn var en gåta. Kunde konstatera att speciellt på den vegetariska sidan skulle jag kunna mätta mig i många, många dagar! Och ååå... vilken upplevelse det blev! Som första förrätt dels en grönsaksdip, dels ett bröd sprödare än det tunnaste tunnbröd, belagt med en behaglig blandning av finhackade tomater, lök och kryddgrönt. Popadom tror jag det hette!?! Sen en välkryddad liten fiskrätt, mörka mustiga fiskbitar ackompanjerade av spröd finstrimlad vitkål som skapade en skön melodi av smaker. Nan, ett indiskt bröd, i två olika versioner följde tillsammans med en lammgryta med mustiga smaker och en kycklinggryta som var allt det man tror att indisk mat ska vara och mycket mer... Hade en dispyt huruvida nan är jämförbart med tjockt tunnbröd eller ej. Hävdar fortfarande att så är fallet, bara lite uppvärmt och utan de traditionella svenska brödkryddorna.

Den indiska upplevelsen var så givande att vi dagen efter införskaffade en kokbok med indiska curries... Alltså inte kryddblandningen curry. Rätterna som kallas curry... Har haft en diskussion ang vad en curry egentligen är. Boken innehöll en bra definition... Curry kan beskrivas som en rätt med sky som är avsedd för att ätas med ris. Oftast huvudrätt för måltiden. Fanns mycket att läsa i den boken om ingredienser, balans i smaken, olika födoämnens inverkan på kroppen och matsmältningen, hur man gör egna indiska kryddblandningar mm mm. Kommer säkert att återkomma om mina egna försök på området. Än så länge är jag på stadiet "identifiera vad kryddorna är och heter på svenska"...

Har förresten lyckats ta reda på att det skira tunnbrödet är bakat på ris... kan också göras på linser... så var det utrett.

Inga kommentarer: