måndag 11 februari 2008

Tillbaks i Nairobi

efter en härlig långhelg. Härligt är också att återigen ha en dator med åäö... Ska försöka hitta så många ord som möjligt med dessa unika svenska bokstäver bara för att få använda dom igen!

Bodde i utkanten av Mombasa, i ett hotellområde där hotellen låg väl avskilda från varandra till skillnad från hur det brukar vara på turistorter. Göran dök på förmiddagarna, eftermiddagar och kvällar fanns tid för utflykter och umgänge. Var ett gäng på ungefär 25 personer från olika delar av världen som sökt oss dit. Alla medlemmar i en dykklubb här i Nairobi så de flesta kände varandra innan och det var högt i tak. Kan nu intyga att engelsmän och irländare har en humor som går långt bortom vad vi svenskar tycker är vågat. Att amerikanskor är otroligt framfusiga och öppna till sättet och att japaner faktiskt kan tala god engelska även om det hör till undantagen. Och en hel del annat men det blir för mycket att gå in på här... Jo, förresten.... Det går väldigt bra att bli sjösjuk i en liten båt när man ska dyka. Hade jag ingen aning om! Men det hade drabbat flera av deltagarna.

Fortfarande inga garner spårade, fast jag såg några kvarter inne i själva Mombasa som kanske hade kunnat ge napp. Men dit nådde vi inte den här gången. Hoppas det blir fler besök där så man får ta även den upptäcksfärden!

Hittade enorma odlingar av sisal! Ofattbart mycket. Har fortfarande inte letat upp information om hur man bereder sisal till användbar fiber, men det ska utforskas.

Köpte några tyger att använda som kjol, kort klänning, sjal, bärhjälpmedel eller vad man nu känner för. Fick så bra priser så jag nästan skäms. Men det var helt uppenbart att turimen fått en allvarlig törn av de pågående oroligheterna. De som varit där förut kunde intyga att det var väsentligt färre besökare än normalt vilket också gjorde att priserna hade gått ner. Bra för oss, katastrof för näringsidkarna på orten. Men jag lovar, just nu är det definitivt att rekommendera ett besök på Kenyas kust! Det är jättelugnt och innevånarna gör allt de kan för att ta hand om oss turister och ge oss en fin och trevlig vistelse. Även om man åker dit billigt så gynnar man trakten genom att vara där, konsumera, äta och finnas till... Att de stora flygbolagen inte gör sina normala vinster kan vi säkert alla leva med.

Igår var en extremt lyxig dag för undertecknad. Sovmorgon, härlig hotellfrukost med färsk frukt och allt man kan önska sig, manikyr, pedikyr, solade under palmernas vajande plymer, satt ett tag i en härlig strandbar och skådade ut över vattnet i väntan på de återvändande dykarna. Efter lite förfriskningar och umgänge besökte vi en krokodilfarm som också hade en botanisk avdelning med exotiska växter som t ex köttätare och orkidéer. En ormavdelning! Grön mamba t ex. Fantastiskt vacker orm. Dock inget att leka med. Det är rätt bra att lära känna hur de farligaste djuren ser ut! Lärde oss att av de stora spindlarna är det de svarta man ska akta sig extra för för de är ofta giftiga. Och så krokodiler förstås... Ungefär 10.000 i olika åldrar bodde i området. Det var faktiskt rätt fint för dom, blev förvånad. Och inte kunde jag stå emot möjligheten att få gosa med en liten söt krokodil. Oj, vad han var fin. Grön i skinnet och gulgrön i ögonen. Ska se om jag kan hitta någon uppkoppling så vi kan lägga ut bild på det.

Kommer säkert att återkomma till den här vistelsen senare i bloggen men nu måste jag stänga ner och ägna lite tid åt förberedels inför att resa till Sudan. Blir troligen av på lördag om det går som det ska. Ska få ha en workshop på en vecka på en yrkesskola där man utbildar i sömnad, batikfärgning mm. Får väl se hur det går. Jag tänker så det knakar på lämpligt upplägg men det är inte alldeles enkelt när man aldrig varit i landet förr och inte känner människorna och deras preferenser. Tips mottages tacksamt.

Ha en trevlig kväll.

1 kommentar:

Anonym sa...

Lycka till med din workshop Monica. Är helt övertygad om att den kommer att bli väldigt bra. Kan det inte vara läge att ta upp något som är typiskt svenskt?
Ingalill