torsdag 21 februari 2008

Nu ska vi se....

Johanna har hjälpt mig att rensa datorn och få in ett program som gör bilderna mindre så det blir lättare att publicera....

Här är bilder från experimentområdet vi besökte en förmiddag.
Det här är två träd man tagit in från andra afrikanska länder och prövar för odling. Båda träden har medicinsk användning så det kan betyda mycket om odlingen lyckas. Medicin kan bli tillgänglig för alla och envar. Som ni ser är träden ganska avlövade just nu. Det är snudd på extrem torka och då fäller träden, inte som hemma, för att det är kallt. Har alltid undrat om lövträd i varmare länder inte har viloperiod, nu vet jag att dom har det.



Kossor... den med stora horn är en av de inhemska arterna. Man försöker korsa med den svartvita tjuren för att få fram köttigare djur och helst vill man bara gå kor, inte tjurar. Tyvärr har det senaste inte lyckats så bra. Han tycks ha något som ger mestadels tjurar.


De första fjäderfäna är inhemska, kanske är det han som står för väckningen på mornarna. Vacker är han iallafall. De inhemska hönsen ger för lite kött, har för långa ben och ger ägg med vita gulor, troligen lite näringsfattigare. De brunvita är inköpta från Uganda för att användas i avel och förbättra de inhemska. Tyvärr klarar dom inte klimatet så bra, experiment pågår hur de ska överleva här. Det här vill jag definitivt få veta hur det går!!!



Trädodling från frö i olika stadier. Man testar hårt hur små krukor som går att använda t ex för att få upp livskraftiga plantor. Viktigt för att underlätta transport men det är en väldig balansgång mellan kvalitet på plantorna och effektivitet.



Såhär ser kaffe ut!!! Man testodlar trots dåliga odds. Kaffe vill normalt ha fuktigare och växer gärna på hög höjd. Men det här är en enhet där man driver saker till sin spets för att optimera möjligheterna till egen försörjning. Dom är både kunniga och driftiga!



En plats i skugga är oerhört viktigt överallt i varma länder. Här har vi hittat en helt underbar stol... Skugga är också en anledning till att man planterar träd i odlingar. Vissa växter behöver skugga för att orka växa.

Inga kommentarer: